Hur bilder påverkar oss.

Till dagens lektion skulle vi ha läst boken Mötet med bilder av Yvonne Eriksson och Anette Göthlund. Jag fastande framför allt på ett stycke som heter Den inramade och kontrollerade kroppen (s. 145-151) där författarna pratar om hur industrin/marknaden/makten/patriarkatet kontrollerar det, framför allt, kvinnliga idealet med hjälp av bilder. Det är skrämmande att se vilket otroligt stort inflytande bilder har på vårt liv.
13271974_1274884405872467_437762875_o

Jag säger inte att män inte påverkas av de rådande idealen, men jag vill påstå att kvinnor är mer drabbade i större utsträckning. Vi får inte ha bristande kontroll – vi ska kunna styra över våra begär och vår kropp. Kan vi inte det är vi misslyckade. Det finns miljoner företag som lever på att vi ska hata oss själva. För att eleverna ska få en förståelse för bildernas påverkan, negativa och positiva, så måste vi prata om vad vi ser och vad vi inte ser. Värdet av våra kroppar är inte kopplade till deras yttre företrädande!


Filmen ovan sammanfattar denna problematik väldigt bra och den kan vara värdefull att visa för exempelvis högstadieelever.

Tillbaka till dagens lektion där våra keramiska verk fick glasyr för att sedan återvända in i brännugnen. Dessutom snackade vi lite färglära med fokus på induktion, det vill säga, att färger kan upplevas olika beroende på vilken annan färg som den angränsar.

13235064_1274884322539142_1907389302_o

Nästa vecka ska det klippas och klistras!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s